Ændringer til forslag til vandplaner er i 8 ugers supplerede offentlig høring fra 30. juni til 26. august 2014.
Forslag til de statslige vandplaner var i seks måneders offentlig høring fra den 21. juni til den 23. december 2013. Siden har Naturstyrelsen foretaget en række ændringer i forslag til vandplanerne.
Det fremgår af miljømålslovens § 30, at ”Hvis der forud for vedtagelsen af den endelige vandplan foretages ændringer i forhold til det offentliggjorte forslag i de dele af indsatsprogrammet eller retningslinjer, der fastsætter forpligtelser for myndigheder, kan vandplanerne ikke vedtages, før ændringerne har været i fornyet offentlig høring i mindst 8 uger”.
Naturstyrelsen har som følge heraf hørt over ændringer til de dele af indsatsprogrammet og retningslinjerne, der via vandplanerne fastsætter forpligtelser for myndighederne. Høringen varede 8 uger og enhver kunne afgive høringssvar. Det var alene ændringerne til forslag til vandplanerne omfattet af miljømålslovens § 30, der kunne afgives høringssvar til. Ud over de ændringer, der var i høring, foretages der en række andre ændringer af vandplanerne, herunder af de dele af indsatsprogrammet, hvor forpligtelsen er fastsat i anden lovgivning samt af de faktiske forhold i planerne. Disse ændringer var ikke en del af høringen, idet de ikke er omfattet af miljømålslovens § 30. I Naturstyrelsens notat om ændringerne er ændringerne beskrevet nærmere.
Frist for afgivelse af høringssvar var den 26. august 2014.
Læs Naturstyrelsens notat om ændringerne samt bilag hertil.
Se ændringerne til indsatsprogrammet på GIS-kort.
I henhold til lov om miljøvurdering samt habitatdirektivet har Naturstyrelsen vurderet den sandsynlige væsentlige indvirkning på miljøet fra vandplanerne med de nye ændringer.
Efter høringens afslutning, vil Naturstyrelsen behandle alle modtagne høringssvar og om nødvendigt justere vandplanerne på baggrund af høringssvarene inden den endelige vedtagelse af vandplanerne for første planperiode.
Naturstyrelsen vil i forbindelse med vedtagelsen af vandplanerne offentliggøre et overordnet høringsnotat, hvori de under den 6 måneders offentlige høring indkomne høringssvar, der er af generel karakter, refereres og kommenteres. Der vil herudover blive offentliggjort 23 lokale høringsnotater om særlige lokale problemstillinger – et for hvert af de 23 hovedvandoplande. Det vil fremgå af høringsnotaterne, hvilke høringssvar som har ført til ændringer af vandplanerne. Høringsnotaterne vil også indeholde resume og kommentering af de høringssvar, der måtte indkomme under den supplerende offentlige høring.
Forslag til de statslige vandplaner for første vandplanperiode (2009-2015) var i ny 6 måneders offentlig høring fra den 21. juni til den 23. december 2013. Høringen var åben for alle. Det var muligt at afgive høringssvar til konkrete elementer i vandplanerne, som vedrører en bestemt matrikel, fx en indsats i et specifikt vandløb, eller til generelle emner i vandplanerne eller i de tilhørende miljørapporter.
Forslag til vandplanerne (2009-2015) har tidligere været i offentlig 6 måneders høring i 2010 og efterfølgende supplerende høring i 2011. På baggrund af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelser af 6. december 2012 blev det imidlertid besluttet, at planerne og de tilhørende miljørapporter skulle sendes i høring på ny inden vandplanerne kunne vedtages.
Forslag til vandplanerne var i seks måneders offentlig høring fra juni til december 2013.
Forslag til de statslige vandplaner for første vandplanperiode (2010-2015) var i ny 6 måneders offentlig høring fra den 21. juni til den 23. december 2013. Høringen var åben for alle. Det var muligt at afgive høringssvar til konkrete elementer i vandplanerne, som vedrører en bestemt matrikel, fx en indsats i et specifikt vandløb, eller til generelle emner i vandplanerne eller i de tilhørende miljørapporter.
Forslag til vandplanerne (2010-2015) har tidligere været i offentlig 6 måneders høring i 2010 og efterfølgende supplerende høring i 2011. På baggrund af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelser af 6. december 2012 er det imidlertid besluttet, at planerne og de tilhørende miljørapporter skal sendes i høring på ny. Der henvises nærmere til beskrivelsen nedenfor om baggrunden for den nye 6 måneders høring.
Bemærkninger til vandplanerne, som Naturstyrelsen modtog i forbindelse med tilidgere høringer, er behandlet og i det relevante omfang indarbejdet i vandplanforslagene. Det er derfor ikke fornødent at fremsende samme bemærkninger på ny.
Høringen blev afsluttet den 23. december 2013 kl. 12.00.
Se forslag til vandplaner på interaktivt GIS-kort over Danmark
Baggrund for den offentlige høring
Ved afgørelser afsagt den 6. december 2012 fandt Natur- og Miljøklagenævnet, at miljøministerens afgørelse om at vedtage samtlige 23 statslige vandplaner var ugyldig. Nævnet lagde til grund, at fristen i forbindelse med den supplerende høring, som Naturstyrelsen gennemførte i december 2011, var "væsentlig for kort".
På baggrund af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelser af 6. december 2012 har miljøministeren besluttet, at der skal gennemføres en ny 6 måneders høring af offentligheden og berørte myndigheder over forslagene til vandplaner i deres helhed samt de tilhørende miljørapporter, jf. miljømålslovens § 29, stk. 1 3 og 4 samt miljøvurderingslovens § 8.
Vandplanforslagene præsenteres, ligesom i tidligere høringsversioner, både som tekstdokumenter og på Miljøministeriets miljø-GIS-kort. På miljø-GIS-kortet er det muligt at zoome ind på en specifik matrikel for at se, hvorvidt der er indhold i vandplanerne, der berører denne matrikel.
Vandplanforslagene har, som nævnt, tidligere været i offentlig høring samt efterfølgende supplerende høring i 2010 og 2011. Bemærkninger til vandplanerne, som Naturstyrelsen modtog i den forbindelse, er behandlet og i det relevante omfang indarbejdet i vandplanforslagene. Det er derfor ikke fornødent at fremsende samme bemærkninger på ny.
De vandplanforslag, der sendes i offentlig høring, svarer i form og indhold grundlæggende til de forslag, der blev underkendt Natur- og Miljøklagenævnet i december 2012. Der er dog navnlig foretaget rettelse af konstaterede konkrete fejl og mangler i planerne, herunder som følge af den kvalitetssikring af karakteriseringen af naturlige/kunstige vandløb som Naturstyrelsen igangsatte primo november 2012 samt som følge af de modtagne høringssvar fra berørte myndigheder i forbindelse med den tekniske forhøring af myndigheder i maj 2013. Endvidere er udpegning af drikkevandsressourcer jf. miljømålslovens § 8a opdateret med seneste viden.
Det fremgår af miljømålsloven, at der inden høring over forslag til vandplaner påbegyndes, skal udarbejdes arbejdsprogram, basisanalyse og oversigt over væsentlige vandforvaltningsmæssige opgaver. Disse dokumenter blev udarbejdet forud for høringen af forslag til vandplaner i 2010. Naturstyrelsen har vurderet, at der ikke er grundlag for at udarbejde fornyet arbejdsprogram, da det tidligere arbejdsprogram stadig er fyldestgørende. Oversigt over de væsentlige vandforvaltningsmæssige opgaver forefindes på Naturstyrelsens hjemmeside, og vurderes fortsat at være dækkende.
Vandplanforslagene er baseret på basisanalysen fra 2006, med opdatering af datagrundlag i 2011, hvilket fremgår af bekendtgørelse om indholdet og formen af basisanalysen for første planperiode, jf. bekendtgørelse nr. 464 af 30. april 2013.
De til vandplanforslagene hørende miljørapporter, der offentliggøres samtidig med planforslagene, præsenteres, som det fremgår ovenfor, som selvstændige tekstdokumenter.
Den 30. september 2013 offentliggøres endvidere habitatvurderinger af vandplanernes påvirkning af Natura 2000-områder.
Naturstyrelsen skal hermed anmode offentligheden og myndigheder om at fremsætte eventuelle bemærkninger til planforslagene.
Forslag til vandplanerne var i maj 2013 i teknisk forhøring hos kommunale, regionale og statslige myndigheder fra 13. maj til 27. maj 2013. Baggrunden for at sende vandplanerne i en ny høring er en afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet om, at den supplerende høring i december 2011 var for kort.
Læs sammenfatning af høringsvar fra teknisk forhøring af forslag til vandplaner
Baggrund for den tekniske forhøring af vandplanerne
Ved afgørelser afsagt den 6. december 2012 fandt Natur- og Miljøklagenævnet, at miljøministerens afgørelse om at vedtage samtlige 23 statslige vandplaner var ugyldig, idet fristen i forbindelse med den supplerende høring, som Naturstyrelsen gennemførte i december 2011, var "væsentlig for kort".
Naturstyrelsen har vurderet, at den fornyede høring bør omfatte vandplanforslagene i deres helhed. Styrelsen har derfor besluttet, at der skal gennemføres en ny 6 måneders høring af offentligheden over forslagene til vandplaner med tilhørende miljørapporter, jf. miljømålslovens § 29, stk. 1 og 3.
Inden den nye høring af offentligheden finder sted, vil berørte statslige, regionale og kommunale myndigheder få mulighed for at fremsætte eventuelle indsigelser i henhold til miljømålslovens § 28, stk. 2, om "teknisk forhøring". Det følger af denne bestemmelse, at når et forslag til vandplan foreligger, ”sender ministeren forslaget til berørte statslige, regionale og kommunale myndigheder, som kan fremsætte indsigelse mod forslag til prioriteringen af foranstaltninger i det samlede indsatsprogram. Ministeren fastsætter en frist for fremsættelse af indsigelser.”
På baggrund af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelser af 6. december 2012 har Naturstyrelsen derfor iværksat en ny teknisk forhøring over forslag til vandplanerne. Frist for afgivelse af høringssvar er 27. maj 2013. Fristen fastsættes i lyset af, at der allerede én gang har været en teknisk høring over forslag til vandplaner for første planperiode (2010-2015) og en 6 måneders offentlig høring samt supplerende høring over disse forslag, samt at de fleste kommuner allerede er langt med deres handleplaner og på nuværende tidspunkt må have et ganske stort kendskab til vandplanlægningen. Endvidere vil vandplanerne blive sendt i 6 måneders offentlig høring efter den tekniske høring, hvor enhver, herunder alle myndigheder, kan afgive høringssvar til alle dele af vandplanerne.
Det bemærkes, at der blev gennemført en tilsvarende teknisk forhøring i 2010. Bemærkninger til vandplanerne, som Naturstyrelsen modtog i den forbindelse, er behandlet og i det relevante omfang indarbejdet i vandplanforslagene. Det er derfor ikke fornødent at fremsende samme bemærkninger på ny.
De vandplaner, der sendes i høring, svarer indholdsmæssigt grundlæggende til de vandplaner, der blev underkendt i december 2012. Der er dog foretaget rettelse af fejl i planerne, herunder som følge af den kvalitetssikring af karakteriseringen af naturlige/kunstige vandløb som Naturstyrelsen igangsatte primo november 2012. Endvidere er grundvandsudpegninger opdateret med seneste viden.
Vandplanforslagene præsenteres, ligesom i tidligere høringsversioner, både som tekstdokumenter og på Miljøministeriets miljø-GIS-kort. På miljø-GIS-kortet er det muligt at zoome ind på en specifik matrikel, for at se, hvorvidt der er indhold i vandplanerne, der berør denne matrikel.
Det fremgår af miljømålsloven, at inden høring over forslag til vandplaner påbegyndes, skal der udarbejdes arbejdsprogram, basisanalyse og oversigt over væsentlige vandforvaltningsmæssige opgaver. Disse dokumenter blev udarbejdet forud for høringen af over forslag til vandplaner i 2010. Naturstyrelsen har vurderet, at der ikke er grundlag for at udarbejde fornyet arbejdsprogram, da det tidligere arbejdsprogram stadig er fyldestgørende. Oversigt over de væsentlige vandforvaltningsmæssige opgaver forefindes på Naturstyrelsens hjemmeside, og vurderes fortsat at være dækkende.
Vandplanforslagene er baseret på basisanalysen fra 2006, med opdatering af datagrundlag i 2011, hvilket fremgår af bekendtgørelse af 23. april 2013 om indholdet og formen af basis-analysen for første planperiode.
Det fremgår af § 7, stk. 4 i Lov om Miljøvurdering af Planer og Programmer, at myndigheden skal høre andre myndigheder, hvis områder berøres af forslaget til plan, inden der tages stilling til, hvor omfattende og detaljerede oplysninger, der skal indgå i miljørapporten for planen. Derfor foretager Naturstyrelsen i forbindelse med den tekniske forhøring af vandplanerne en scoping af miljørapporterne. Kommunale, regionale og statslige myndigheder kan dermed afgive bemærkninger til hvor omfattende og detaljerede oplysninger, der skal indgå i miljørapporterne for vandplanen.
Ændringer i vandplanernes indsatsprogram siden 2010
I forbindelse med den tekniske forhøring af vandplanerne i maj 2013 er det som en service muligt at se ændringerne i vandplanernes indsatsprogram på et særligt udviklet webGIS-kort. Ændringerne afspejler de ændringer i vandplanerne, der er foretaget siden den offentlige høring på seks måneder i 2010. Der gøres opmærksom på, at GIS-kortet ikke er en formel del af forhøringen, og kortet kan ikke opfattes som en del af vandplanerne i juridisk forstand. Se ændringerne i vandplanernes indsatsprogram på webGIS-kort
Se udkast til vandplaner på Miljøministeriets webGIS-kort
GIS-kort, der viser det samlede udkast til vandplaner 2013
Materiale til høringen
Orientering til kommunerne vedrørende ophævelse af statslige vandplaner
FAQ til kommunerne om teknisk forhøring af statslige vandplaner
Den offentlig høring af vandplanerne gav anledning til en række ændringer i udkast til vandplaner i medfør af miljølovens § 30. Disse ændringer i forslag til vandplanerne var i supplerende høring fra den 3. december til den 10. december 2011. Efterfølgende afgjorde Natur- og Miljøklagenævnet, at den supplerende høring var for kort.
Miljømålsloven
Af miljømålslovens § 30, 1. og 2. pkt. fremgår, at hvis der i forbindelse med vedtagelsen af den endelige vandplan foretages ændringer af det offentliggjorte forslag, som på væsentlig måde berører andre myndigheder eller borgere end dem, der ved indsigelse har foranlediget ændringen, kan vedtagelsen af vandplanen ikke ske, før de pågældende har haft lejlighed til at udtale sig. Miljøministeren fastsætter en frist herfor.
I forbindelse med den offentlige høring af udkast til vandplaner modtog Naturstyrelsen mere end 4000 høringssvar. Naturstyrelsens gennemgang af høringssvarene gav anledning til en række ændringer i vandplanerne.
Derfor sendte Naturstyrelsen ændringer i udkast til vandplanerne i en supplerende høring fra den 3. december til den 10. december 2011.
Høringen var åben for myndigheder og borgere, hvis ejendom, herunder forpagtet ejendom, bliver berørt af ændringerne i vandplanerne.
Efter miljømålsloven adskilte denne høring sig fra den tidligere høring ved, at det alene var berørte myndigheder og borgere, der var omfattet af høringen. Myndigheder og interesseorganisationer var kun høringsberettigede i egenskab af ejere af berørte ejendomme.
De overordnede ændringer i udkastet til vandplanerne:
Vandløbsstrækninger:
- der ikke længere indgår i planlægningen
- med ændret karakterisering
- med nye indsatser
- med indsatser, der er justeret i forhold til tidligere
- der er kommet ind i planlægningen
- der er saltvandspåvirkede
- med ændret indsats i forhold til vandindvinding
Spærringer i vandløb:
- der udgår af planlægningen
- med justeret indsats i de kommende vandplaner
- med indsats undtaget i de kommende vandplaner
Søer:
- hvor restaurering ikke længere indgår i planlægningen
- med nye eller ændrede restaureringsindsatser
FAQ om Ændret vedligeholdelse i vandløb og Restaurering af vandløb (pdf)
Se ændringer i udkast til vandplanerne på et Danmarkskort i Miljøministeriets MiljøGIS
Forslagene til vandplanerne var i offentlig høring fra den 4. oktober 2010 til den 6. april 2011.
Arbejdsgrupper
I forbindelse med den offentlige høring af forslagene til vandplaner fra oktober 2010 til april 2011 blev der nedsat en række arbejdsgrupper med det formål at kvalificere det faglige grundlag for udarbejdelsen af vandplanerne.
Arbejdsgruppen om vandindvinding i hovedstadsregionen drøftede blandt andet under udrulning af indsats, de kravværdier som fremgår af tabel 5A i Baggrundsnotat om beregningsgrundlag og kravværdier. Baggrundsnotatet uddyber og dokumenterer det datagrundlag, de metodevalg samt resultater, der ligger til grund for opgørelsen af indsatsbehov overfor vandindvindingens påvirkning af vandløb i de enkelte hovedvandoplande på Sjælland.
Det bemærkes, at det af retningslinje 38 a i de vedtagne vandplaner for første planperiode fremgår, at som udgangspunkt bør indvindingen ikke medføre en reduktion af vandløbenes vandføring på over 5 % hhv. 10-25 % af medianminimum, hvor miljømålene for vandløbet er høj økologisk tilstand hhv. god økologisk tilstand. Den nærmere fastsættelse af den tilladelige reduktion af vandføringen sker dog på baggrund af en konkret vurdering i forhold til vandløbstypen og vandløbets sårbarhed i øvrigt, hvor også andre parametre end medianminimumsvandføring kan indgå. Det afgørende krav til fastsættelse af den tilladelige reduktion af vandføringen er, at miljømålene uanset vandindvinding vurderes at kunne nås. Baggrundsnotatet skal ses i sammenhæng med retningslinje 38 a.
Arbejdspapirer fra arbejdsgrupperne:
Arbejdspapir fra arbejdsgruppen om sørestaurering
Arbejdspapir fra gruppen om spildevand
Arbejdsgruppe om balance mellem vandforekomster og vandindvinding til markvanding
Arbejdspapir om vandindvinding i hovedstadsregionen
Arbejdspapir fra arbejdsgruppen om ålegræs
Arbejdspapir II fra arbejdsgruppen om ålegræs - marine kvalitetselementer
Redegørelse for udvalgte EU-landes marine værktøjer
Arbejdspapir fra arbejdsgruppen om havne
Arbejdspapir fra arbejdsgruppen om forbedring af vidensgrundlag for miljøfarlige forurenende stoffer
Arbejdspapir fra arbejdsgruppe om baseline
Udkast til vandplanerne var i forhøring hos statslige, kommunale og regionale myndigheder fra januar til marts 2010. I den periode gennemgik kommunerne planforslagene for at sikre sig, at tal og forudsætninger i planerne var rigtige og baseret på nyeste data. Herefter opdaterede Naturstyrelsen de 23 vandplanforslag.
Materiale fra forhøringen
Arbejdsgruppe om spildevand, februar 2010