Bekæmpelse af global skovrydning og skovforringelse (EUDR, EUTR og FLEGT)
EU Deforestation-Free Regulation (EUDR)
EU Deforestation-Free Regulation (EUDR) er en EU forordning der kræver, at specifikke råvarer og produkter, ofte associeret med global skovrydning, skal leve op til en række krav for at kunne handles og importeres til EU. Disse råvarer er hhv. soja, palmeolie, kaffe, kakao, naturgummi, kvæg og træ.
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (tidl. Miljøstyrelsen) er udvalgt som kompetent myndighed for Danmark og bærer tilsynspligten, samt ansvaret for håndhævelse og vejledning af danske virksomheder omkring EUDR.
Forordningen forpligter virksomheder til at sikre, at en række råvarer og produkter, der importeres til, eksporteres fra eller handles med i EU, ikke har ledt til skovrydning og skovforringelse efter d. 31. december 2020.
Derudover er virksomheder forpligtet til at sikre, at produktionen af de relevante råvarer og produkter er foregået i overensstemmelse med oprindelseslandets lovgivning. Dette dækker blandt andet landets miljølovgivning, arbejdstagerrettigheder, menneskerettigheder samt skatte-, antikorruptions-, handels og toldbestemmelser. Dette skal afdækkes i en nedskrevet procedure, en såkaldt ”due diligence” ordning, der påviser hvordan virksomheden indsamler information, foretager risikoanalyse samt hvilke foranstaltninger virksomheden har opstillet, for at minimere risikoen for skovrydning- og skovforringelse.
For at erklære at virksomheden lever op til ovenstående krav, skal virksomheder indsende en såkaldt "due diligence"-erklæring. Af due diligence erklæringen skal en række informationer om råvaren/produktet fremgå, herunder geolokationen for hvor råvaren er blevet produceret. Før varer kan importeres til, handles i eller eksporteres fra EU skal der derfor være sporbarhed i hele forsyningskæden.
EUDR har til hensigt at sikre europæiske forbrugere, at de produkter, som de køber, ikke har bidraget til at verdens skove ryddes eller forringes, og dermed at reducere EU's bidrag til klimaforandringer og biodiversitetstab på globalt plan.
EUDR skal evalueres og revideres løbende af EU-kommissionen, herunder bl.a. om omfanget (scopet) skal udvides til også at dække andre træbevoksede områder og andre naturlige økosystemer samt om der er andre råvare, som bør omfattes.
EUDR skal evalueres og revideres løbende af EU-kommissionen, herunder om omfanget (scopet) skal udvides til ikke kun at dække skov, men også andre træbevoksede områder. Denne udvidelse af forordningens omfang støtter Danmark op om.
Du kan læse Miljøstyrelsens åbne brev om EUDR til virksomheder her.
Du kan læse forordningen på dansk her og på engelsk her.
Baggrund for EUDR
Skovrydning og skovforringelse sker med alarmerende hastighed. De Forenede Nationers Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) anslår at mellem 1990 og 2020 blev over 10% af verdens tilbageværende skov ryddet eller forringet. Samtidig er skovrydning og skovforringelse en væsentlig drivkræft bag klimaforandringer og accelererer biodiversitetskrisen. Store skovområder bidrager til velfungerende vandforsyningskilder, understøtter økosystemfunktioner, sikrer ren luft og forbedrer jordforhold.
Derudover har skovrydning og skovforringelse betydelige sociale konsekvenser, særligt i lav-indkomstlande og for oprindelige folk og lokalbefolkninger, der er afhængige af skovens ressourcer. På baggrund heraf og for at sikre forsvarlige og transparente forsyningskæder til EU er EUDR vedtaget.
Forordningen trådte formelt i kraft d. 29. juni 2023. Som følge af en politisk enighed i EU-kommissionen, Rådet og EU-parlamentet, er det vedtaget, at der skal være en udskydelse i forordningens anvendelsesdato for store- og mellemstore virksomheder fra d. 30. december 2025, mens den først finder anvendelse for mikro- og små virksomheder fra d. 30. juni 2026. Tidligere datoer for anvendelse af lovgivningen var hhv. d. 30. december 2024 og 30. juni 2025.