Kystvandråd 2025-2027

Op til 18 kystvandråd vil med lokal viden og forankring bidrage til implementering af vandområdeplaner og udtagningsprojekter i samarbejde med lokale treparter

I regi af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug af 4. oktober 2021 (Landbrugsaftalen) og på baggrund af de politiske målsætninger, der er fastlagt med Akutpakke til forbedring af vandmiljøet af 8. maj 2024, samt i Aftale om et grønt Danmark af 24. juni 2024 er det besluttet at udvide og fortsætte kystvandrådsarbejdet i 2025-2027.

Kystvandrådene har i samarbejde med relevante kommuner rollen at rådgive og bidrage med viden om lokale virkemidler og analyser, der kan understøtte den lokale indsats for sundere kystvand. Kystvandrådet vil have til opgave at analysere kystvandets væsentligste udfordringer for at opnå målopfyldelse jf. EU's Vandrammedirektivet. Kystvandrådet kan bidrage til de lokale treparters omlægningsplaner og sikre effektiv implementering af planerne. Sidst vil kystvandrådene og kommunerne have mulighed for at gennemføre lokalt forankrede analyser for nye eller supplerende veje til målopfyldelse, samt afprøve konkrete nye veje og metoder til at fremme implementering af indsatser gennem forsøgsprojekter.

Landets kommuner kan efter anmodning fra lokale interessenter ansøge om at nedsætte et kystvandråd for et eller flere kystvande. Der kan nedsættes op til 18 kystvandråd.

Ansøgningsrunden og udvælgelsen af deltagere vil foregå i januar-marts af 2025. Læs mere om ansøgningsrunden i ansøgningsboksen nedenfor. 

Kystvandrådene vil bestå af et partnerskab med op til 20 medlemmer fra interesseorganisationer og -foreninger, som har lokal tilknytning til kystvandet og derfor kan sikre inddragelse af lokal viden og forankring. De deltagende organisationer kan bidrage med en bred vifte af interesser for natur samt vandmiljø i lokalområdet og skal sikre et tværgående arbejde. 

Denne side vil løbende blive opdateret af styrelsen.

Ansøgning om nedsættelse af kystvandråd (Lukket)

Der udvælges op til 18 kystvandoplande, hvor der kan nedsættes kystvandråd. Udvælgelsen baseres på en ansøgningsrunde. Kommunale myndigheder har kunnet ansøge på vegne af det lokale kystvandopland, om at nedsætte et kystvandråd. Udvælgelsen foretages af ministeriet for Grøn trepart.

Ansøgningsrunden var fra 21. januar til 31. marts 2025.

Find ansøgningsskema til nedsættelse af kystvandråd her

Find guide til ansøgning om nedsættelse af kystvandråd her

 

Bekendtgørelse og vejledning til opgaven

De udvalgte kystvandråds opgaver og samarbejde med lokale treparterer beskrevet i vejledning til kystvandrådsarbejdet.

Se vejledning til kystvandsrådsarbejdet her

 

Bekendtgørelse om oprettelse, administration af og tilskud til kystvandråd sætter rammerne for opgaven kommunerne og kystvandrådene skal udføre.

 

Find bekendtgørelsen her

 

Læs nyheden om høring af bekendtgørelsen her.

Forsøgsprojektpulje 2025

En gang årligt kan sekretariatskommunerne på vegne af kystvandrådene søge om midler til et eller flere forsøgsprojekter.

Ansøgningsrunden for forsøgsprojektpuljen 2025 var sat til den 15. april til og med den 15. maj 2025, men er blevet udsat med forventet åbning i maj 2025. Afslutningen af ansøgningsrunden tilpasses herefter.  

 

Eksakte datoer for ansøgningsrunden annonceres senere.

 

Læs mere om forsøgsprojekter og ansøgning nedenfor boksen her.

Forsøgsprojekter 2025 -2027

Tidligere kystvandråd 2023

Kystvandrådsarbejdet i 2023 blev udarbejdet af 4 kystvandråd knyttet til kystvandene Ringkøbing Fjord, Vadehavet, Odense Fjord og den centrale del af Limfjorden. Kystvandrådene havde i samarbejde med deres sekretariatskommuner til opgave at kortlægge væsentlige udfordringer for målopfyldelse i kystvandet samt udarbejde 1-2 forslag til alternative scenarier til indsatsprogrammer for at kystvandet ville opnå målopfyldelse til 2027.

Læs mere om baggrunden for kystvandrådsarbejdet 2023 her.

De fire sekretariatskommuner har offentliggjort kystvandrådenes afrapporteringer på egne hjemmesider. Link til offentliggørelserne findes på nedenstående links.

Kystvandråd Den centrale del af Limfjorden – Viborg Kommune

Kystvandråd Ringkøbing Fjord – Ringkøbing-Skjern Kommune 

Kystvandråd Vadehavet – Varde Kommune

Kystvandråd Odense Fjord – Odense Kommune

De 4 kystvandråd har, efter at have ansøgt og modtaget bevilling, fortsat kystvandrådsarbejdet i sidste halvdel af 2024. Den primære opgave i 2024 har været at genetablere rådene og klargøre til samarbejde med lokale treparter i 2025 og frem.

Kontakt

Ved spørgsmål til kystvandrådenes opgave kan kommuner kontakte styrelsens informationscenter og kystvandrådsmedlemmerne kan kontakte deres sekretariatskommune

Mail. Kystvandraad@sgav.dk

Telefon nr.  33 95 80 00