Ansøgninger efter skovloven

Pr. 1. juli 2025 skal ansøgninger efter skovloven indgives ved anvendelse af den digitale selvbetjeningsløsning. De tre ansøgningsskemaer fremgår nedenfor.

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø kan i særlige tilfælde undlade at afvise en ansøgning, herunder for personer med funktionsnedsættelse, der ikke kan betjene en computer, eller for personer, der ikke har adgang til computer, smartphone eller tablet eller er bosiddende i et område, hvor der ikke er mulighed for at etablere internetforbindelse, jf. bekendtgørelsens § 2, stk. 3.

Hvis du ønsker at undlade at anvende det digitale ansøgningsskema, kan du sende din begrundede anmodning til fredskov@sgav.dk eller brev til Nyropsgade 30, 1780 København V. Herefter vil styrelsen tage stilling til det.

Når du anvender de digitale ansøgningsskemaer, hjælper det Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø med at indsamle de nødvendige oplysninger til at behandle din ansøgning. Der kan være situationer, hvor styrelsen har brug for at kontakte dig for supplerende informationer for at kunne behandle din ansøgning.

Hvis du søger på vegne af en anden, skal du vedhæfte en fuldmagt til ansøgningen. Dette gælder også, hvis ansøgningen vedrører flere ejere. Du finder en skabelon til en fuldmagt Kravet om fuldmagt gælder ikke landinspektører og advokater, eller hvis projektet indgår i en ekspropriationsforretning.

Der er sædvanligvis en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på ca. 10-14 uger.

Ansøgningsskemaer
Du skal vælge mellem de tre nedenstående ansøgningsskemaer.

Afgørelser efter skovloven

Du skal vælge dette ansøgningsskema, hvis du eksempelvis vil søge om pålæggelse af fredskovspligt, arealoverførsel, konstatering af fredskovspligt og ophævelse eller dispensation, herunder til skovgræsning, opførelse af anlæg og/eller byggeri og terrænændringer (se dog også Godkendelse af beliggenhed længere nede).

Gå til digitalt ansøgningsskema for skovlovsansøgninger

Særligt for ansøgninger med gebyr
Der er fra den 1. januar 2025 indført gebyr på 3.271 kr. på ansøgninger efter skovlovens § 4 om pålæggelser og § 11 om dispensation til opførelse af bygninger, etablering af anlæg, gennemførelse af terrænændringer eller anbringelse af affald. I ansøgningsskemaet har du mulighed for at vælge mellem betaling med kort eller at modtage en faktura, hvis du har et EAN-nr. Styrelsen behandler ikke ansøgningen, før fakturaen er betalt, så vi opfordrer dig til at betale med kort. Hvis ansøgningen ikke imødekommes, tilbagebetaler styrelsen det indbetalte gebyr.


Godkendelse af beliggenhed

Det er fra 1. juli 2025 muligt at få en godkendelse efter skovloven til beliggenheden af bestemte typer af anlæg i fredskov, se listen nedenfor. Du skal derfor ikke søge om at opføre anlæggene, men i stedet benytte nedenstående link til at indsende en beskrivelse af anlæggene og angive den ønskede placering af dem. Du kan læse mere om de krav, der er til anlæggene her. Godkendelse af beliggenhed er ikke omfattet af gebyr. 

Bygninger, anlæg og terrænændringer til det offentlige friluftsliv:

  • Redskabsskur til opbevaring af grej til friluftsaktiviteter.
  • Udsigtstårn og -platform.
  • Bålhytte.
  • Madpakkehus.
  • Muldtoilet.
  • Shelter.
  • Boardwalk.
  • Parkeringspladser.
  • Spejderhytte, skovbørnehave og lignende byggeri.
  • Anlæg til discgolf.
  • Anlæg til mountainbikespor.


Bygninger anlæg og terrænændringer til den offentlige forsyning:

  • Underboring.
  • Nedgravning, hvis der sker en udvidelse af eksisterende ledninger.
  • Udvidelse af eksisterende vejanlæg i henhold til en anlægslov.
  • Drikkevandsindvinding

Gå til digitalt ansøgningsskema for godkendelse af beliggenhed

 

Aktiviteter i Natura-2000-områder

I henhold til skovlovens § 17 skal du anmelde en række særlige aktiviteter på skovbevoksede fredskovsarealer i Natura 2000-områder. Aktiviteterne, der fremgår af lovens bilag 1, omfatter:

  1. Renafdrift af løvskov.
  2. Plantning i løvskov.
  3. Fremme af nåletræer i løvskov.
  4. Nyetablering af intensiv produktion af pyntegrønt, juletræer m.v., som forudsætter brug af hjælpestoffer (gødning og pesticider).
  5. Opførelse af anlæg, der er nødvendige for erhvervet, f.eks. driftsbygninger (herunder boliger, skovveje, læggepladser m.v.)
  6. Ændringer i afvandingsforholdene.


Gå til anmeldeskema for anmeldesager i Natura 2000-områder

Gå til vejledning for anmeldelser i Natura 2000-områder

 

Meddelelse om automatisk fredskovspligt

Kommunen er forpligtet til at meddele styrelsen, når skov er erhvervet eller er etableret eller har indfundet sig på arealer ejet af kommunen, jf. skovlovens § 3, stk. 6. Ved meddelelsen skal kommunen oplyse om bevoksningen, størrelsen, lysåbne arealer, eksisterende anlæg, og om det er omfattet af kommuneplanramme og lokalplan, samt hvornår det er overtaget af den offentlige ejer. Der skal også vedlægges relevant kortmateriale (gis-filer).

Meddelelsen skal sendes til fredskov@sgav.dk


Spørgsmål vedrørende aktiviteter i fredskov

Har du spørgsmål vedrørende aktiviteter i fredskov, kan du skrive til fredskov@sgav.dk eller ringe på tlf. 21 76 54 60. Åbningstiden for telefonen er hverdage kl. 9-15.

Skovloven administreres af enhederne Østjylland og Sjælland i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø. Det er en af de to enheder, der vil behandle din ansøgning efter skovloven og som træffer afgørelse i sagen.