EU´s natur­genopretnings­forordning

EU’s naturgenopretningsforordning, som trådte i kraft d. 18. august 2024, forpligter alle medlemsstaterne til at genoprette en række økosystemer og levesteder for arter på tværs af EU's land- og havområder.

Der er fælles EU-mål om, at foranstaltningerne, der skal genoprette naturen, skal dække mindst 20 procent af landområderne og mindst 20 procent af havområderne i EU senest i 2030. Alle økosystemer, der har behov for at blive genoprettet, er omfattet i 2050. Forordningen forpligter medlemslandene til at udarbejde nationale planer for naturgenopretning for at opfylde målene i forordningen.

Planerne skal bl.a. sikre genopretning og forbedring af alle de naturlige økosystemer, som er i dårlig tilstand, og som er omfattet af habitatdirektivet eller andre relevante direktiver. EU-Kommissionen har inddraget medlemslandene og parlamentet i udarbejdelsen af forordningen, som også indeholder en tidsplan for, hvornår planerne skal være udarbejdet.

I Danmark har Ministeriet for Grøn Trepart og Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) det overordnede ansvar for den nationale naturgenopretningsplan, og planen bliver udarbejdet i samarbejde med forskellige andre myndigheder. Den del, der vedrører hav og kystområder, bliver gennemført i samarbejde med bl.a. Miljø- og Ligestillingsministeriet og Miljøstyrelsen (artikel 5). Den del, der vedrører økosystemer i byerne, gennemføres sammen med By-, Land- og Kirkeministeriet og Plan- og Landdistriktsstyrelsen (artikel 8).  

Planen skal udarbejdes i dette format, der er fælles for EU-landene.

Tidsplan for implementering af forordningen

18. august 2024

EU’s Naturgenopretningsforordning trådte i kraft i samtlige medlemsstater

 

Primo 2026

Et udkast til den danske genopretningsplan forventes at komme i offentlig høring

 

Inden 1. september 2026

Medlemslandene leverer udkast til genopretningsplan til Kommissionen til deres kommentering

 

Ca. 1. marts 2027

Kommissionen skal have leveret deres bemærkninger til planen senest 6 måneder efter, at medlemslandene har sendt deres udkast til Kommissionen til evt. kommentering

 

2027

Den endelige naturgenopretningsplan for Danmark skal foreligge senest 6 måneder efter at Kommissionens evt. kommentarer er modtaget.

 

Forordningens elementer