Miljøvurdering af Stormflodssikring og naturforbedring på Peberholm: Indkaldelse af idéer og forslag

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø opfordrer alle interesserede til at komme med idéer og forslag til indholdet af miljøkonsekvensrapporten for projektet Stormflodssikring og Naturforbedring på Peberholm, beliggende i Tårnby Kommune. Idéer og forslag til miljøkonsekvensrapporten skal være modtaget seneste den 16. juni 2025. J. nr.: 2025-4631

Om projektet

Peberholm indgår som en del af Natura 2000-område nr. 142, og Peberholm rummer fugle og naturtyper på områdets udpegningsgrundlag, hvoraf mange ynglefugle gradvis er forsvundet på grund af tilgroning. Øresundsbro Konsortiet gennemførte i 2021 en omfattende rydning af 10 ha på den sydøstlige del af Peberholm. Dette har ikke ført til dokumenterede, markante forbedringer for fuglearterne på udpegningsgrundlaget.

Der er behov for at øge de lysåbne arealers funktion som potentielt yngle- og levested for ynglende vandfugle, herunder især arterne på udpegningsgrundlaget, samtidig med at der også er behov for at skabe nye levesteder for grønbroget tudse. Dette kræver tiltag i form af afgravninger med henblik på at fremme udviklingen af strandenge med midlertidige og permanente vådområder. 

Da der samtidig er mulighed for at afsætte afgravet materiale lokalt ved at indbygge det i stormflodssikring af Peberholm, vil de naturforbedrende afgravninger udføres samtidig med opbygning af diger til stormflodssikring.

Det samlede anlægsprojekt består dermed af følgende elementer:

  • Etablering af diger til stormflodssikring af Øresundsforbindelsen, herunder jernbanetunnelen og nogle af de tekniske installationer.
  • Naturforbedrende afgravninger med henblik på at sikre de konkrete målsætninger i Natura 2000-handleplan for N142 - Saltholm og omliggende hav.

Med idéfasen igangsætter hhv. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og Kystdirektoratet miljøvurderingen af projektet. 

Denne høring giver alle med interesse i projektet mulighed for at stille spørgsmål og komme med idéer, kommentarer og forslag til projektet samt emner i det videre arbejde.

Bygherre skal udarbejde en miljøkonsekvensrapport, der beskriver projektets virkninger på miljøet og de afværgeforanstaltninger, der er nødvendige for at begrænse eventuelle skader. 

Idéoplæg

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har i fælleskab med Kystdirektoratet udarbejdet et idéoplæg, der beskriver baggrunden for projektet samt borgernes muligheder for at komme med input til indholdet af miljøkonsekvensrapporten, hvilket kan findes via nedenstående link.

Derudover er der også linket til bygherres projektbeskrivelse og ansøgning. 

Yderligere oplysninger om projektet vil løbende blive offentliggjort på Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs hjemmeside. 

Høringssvar

Kystdirektoratet skal have modtaget dine idéer og forslag skriftelig via e-mail eller brev senest den 16. juni 2025

Dit bidrag sendes til:

Kystdirektoratet

kdi@kyst.dk

Anfør venligst emnet:

"Miljøvurdering af Stormflodssikring og naturforbedring på Peberholm, J. nr. 2025-4631"

Alternativt kan bidraget sendes som brevpost til:

Kystdirektoratet

Højbovej 1

7620 Lemvig

 

Offentliggørelse

Vi gør opmærksom på, at der er åbenhed i myndighedernes sagsbehandling, og at indkomne idéer og forslag er omfattet af reglerne om aktindsigt. For god ordens skyld skal vi desuden oplyse, at dit navn og adresse vil kunne optræde i hhv. Kystdirektoratets og Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs afgørelser, som bl.a. offentliggøres på https://sgavmst.dk/annonceringer. Enhver, som er interesseret, kan bede om at få en kopi af indkomne svar. Derudover vil modtagne bemærkninger kunne blive forelagt ansøgeren til kommentering, hvis vi skønner, at det er nødvendigt.