Kort om projektet
"Slite" vindmøllepark forventes, når den er fuldt etableret, at kunne producere 3,6 TWh vedvarende elektricitet, hvilket svarer omtrent til Gotlands samlede energibehov. Etableringen af projektet er i overensstemmelse med Sveriges nationale og Region Gotlands fastsatte klimamål. Projektet omfatter maksimalt 51 vindmøller med en samlet højde på op til 315 meter.
Det planlagte projekt består af undersøgelsesområdet¹, tilslutningskorridorer og landingspunkter. Området er 690 km² stort og ligger inden for Region Gotland i Østersøens offshore farvande, ca. 14 km sydøst for Slite, 12 km nordøst for Herrvik og 13 km øst for Åminne. Undersøgelsesområdet ligger inden for Sveriges territoriale farvand. Afstanden fra det planlagte projekt til fastlandet i Letland er ca. 150 km, til Litauen ca. 200 km, til øen Saaremaa, som tilhører Estland, ca. 185 km, til Polen ca. 300 km, til Bornholm, som tilhører Danmark, ca. 350 km, og til fastlandet i Tyskland ca. 460 km. Seks alternative tilslutningskorridorer og landingspunkter for tilslutningskabler undersøges. Alle tilslutningskorridorer ligger inden for Sveriges territoriale farvand og inden for Region Gotland. Tilslutningskorridorerne er ca. 1 km brede og op til 16 km lange.
Der er udarbejdet en afgrænsningsrapport af projektet som belyser de mulige grænseoverskridende miljøpåvirkninger, som projektet kan medføre.
Høringsmaterialet findes nedenfor:
Bemærkninger til projektet
Myndigheder, interesseorganisationer og offentligheden har mulighed for at komme med bemærkninger til afgrænsningsrapporten samt planlagte foranstaltninger for at reducere eller fjerne potentielle grænseoverskridende virkninger på miljøet.
Hvis I ønsker at deltage i miljøvurderingsprocessen eller har bemærkninger til projektet og den kommende miljøkonsekvensrapporten kan I sende dem til espoo@sgav.dk med angivelse af journalnummer: 2025-12371 senest den 21. juli 2025.
Styrelsen for Grøn Arelaomlægning og Vandmiljøs opgave som Espoo-myndighed er: at orientere om miljøvurderinger af konkrete grænseoverskridende planer/projekter, vejlede om deltagelse, at videreformidle høringssvar/klager fra den danske offentlighed samt berørte myndigheder og interesseorganisationer til oprindelseslandet samt at sikre Espoo-processen forløber korrekt,
Orienteringen sker efter § 38 i lovbekendtgørelse nr. 1976 af 27. oktober 2021 om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
*Espoo konventionen: bekendtgørelse af konventionen af 25. februar 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne samt bekendtgørelse af protokol af 21. maj 2003 om strategisk miljøvurdering til konventionen af 25. februar 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne