Gæs i massive flokke er en skræk for mange landmænd, når de slår sig ned og raserer en mark med vinterraps eller -hvede. Derfor er det tidlige forår højsæson for regulering gæs, men i de fleste tilfælde løser regulering alene ikke problemerne.
Derfor har DCE Aarhus Universitet nu med støtte fra jagttegnsmidlerne undersøgt, hvordan man mest effektivt kan forebygge markskaderne. Forskerne har interviewet 59 landmænd rundt om i landet, som har erfaring med effektiv forebyggelse.
De konkluderer på baggrund af interviewene, at den mest virksomme måde at forebygge skader på er et tættere samarbejde mellem landmænd og reguleringsjægere i kombination med særlige afværgearealer, hvor gæssene kan finde føde uden at skade afgrøderne.
Afværgemidler som for eksempel fugleskræmsler eller pæle med blafrende poser kan også have en afskrækkende virkning, men de skal bruges intensivt for at virke. Det er ikke nok med et fugleskræmsel for hver 20 hektar, som man kan opleve nogle steder.
Undgå pingpong-gæs
Problemerne med gæs, der skader afgrøderne, har været stigende gennem en årrække, fordi bestandene af især bramgæs er vokset. Det gælder både flywaybestanden, som er på gennemtræk, og bestanden af overvintrende gæs. Samtidig oplever mange lodsejere, at bortskræmning og regulering ikke er tilstrækkeligt til at beskytte afgrøderne mod de sultne gåseflokke.
Et af problemerne med gåseregulering er, at gæssene bare flytter sig fra mark til mark og fra lodsejer til lodsejer, når bliver forstyrret eller beskudt. Markskaderne forsvinder dermed ikke – tværtimod bliver flere marker skadet. Med et populært udtryk kaldes gæs, der roterer på denne måde mellem markerne, for pingpong-gæs: Som bordtennisbolde hopper de fra den ene mark til den næste og tilbage igen.
Nogle landmænd i DCE´s undersøgelse har imidlertid opnået gode resultater med at etablere afværgearealer som alternativ til forstyrrelse og regulering. Det kan eksempelvis være marker med rester af afgrøder som sukkerroer, græsmarker eller marker med efterafgrøde, hvor gæssene kan æde frit, uden at det skader en afgrøde.
Forskerne peger på, at den type aflastningsmarker i kombination med en velplanlagt regulering giver den mest effektive beskyttelse af afgrøderne og forebygger pingpong-adfærd hos gæssene. Samtidig viser DCE´s undersøgelse, at de landmænd, der har klare aftaler med jægere om regulering og hjælp til bortskræmning, også har størst succes med at holde gæssene væk.
Læs rapporten Afværgemidler i forhold til gæs
Foto: Jonas Kildegaard
Temadag om gåseregulering
Rapportens resultater bliver belyst på en temadag:
Hvordan afværges gåseskader mest effektivt?
- Tid: 25. april 2025, kl. 11-14
- Sted: Gåsecenteret, Fårevej 143, Bøvlingbjerg
- Arrangører: Aarhus Universitet, Naturstyrelsen, Task Force Vildt Na,turpark Nissum Fjord