Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø overvåger vandmiljøets og naturens tilstand gennem det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur, NOVANA. Miljøstyrelsen overvåger luften i samarbejde med Aarhus Universitet. Alle resultaterne behandles af Aarhus Universitet og GEUS og udgives i de årlige NOVANA-rapporter, der giver en status for Danmarks natur og miljø.
Overvågningsresultaterne for 2023 ligger samlet set i forlængelse af tidligere års målinger og udviklingstendenser. Det samlede billede er, at vandmiljø og natur på mange områder fortsat er udfordret.
Se NOVANA-rapporterne herunder.
Aarhus Universitet:
Samlerapporten 2023
Natur
Vandløb
Søer
Hav og fjord
Punktkilder
Atmosfærisk deposition 2023
Luftkvalitet 2023
Landovervågning
Stoftransport
Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS)
Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur, NOVANA overvåger vandmiljøets og naturens tilstand. NOVANA består af otte delprogrammer: Hav og fjord, søer, vandløb, grundvand, stoftransport og landovervågning, miljøfarlige forurenende stoffer og punktkilder, natur og arter samt luft. De syv første overvåges af Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, mens Luft overvåges af Aarhus Universitet for Miljøstyrelsen.
NOVANA bidrager til, at Danmark opfylder de forpligtelser, vi har i forhold til national lovgivning, EU-direktiver og internationale konventioner om overvågning af vandmiljø, natur og luft.
De data om vandmiljø og natur, som NOVANA-programmet indsamler, opfylder store dele af behovet for viden om naturens tilstand, der skal bruges til at lave de nationale vandområde- og Natura 2000-planer.
Aarhus Universitet offentliggjorde 5. november 2024 udkast til faglige delrapporter for NOVANA-programmet i 2023, som universitetet udarbejder for Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og Miljøstyrelsen.